Melanomul este o tumoare malignă. Apare de obicei pe piele. Supraexpunerea la radiații UV, inclusiv expunerea la soare și paturile de bronzare, crește riscul de apariție a acestuia.
Pielea este cel mai mare organ al corpului nostru. La adulți, suprafața sa este estimată la 1,5-2 m2. Aceasta protejează organele interne și îndeplinește multe alte sarcini importante pentru funcționarea organismului – printre altele, este implicată în producția de vitamina D, în menținerea echilibrului hidro-electrolitic și în recepționarea stimulilor din mediul extern. Pielea este expusă la factori de mediu, cum ar fi lumina soarelui, căldura și frigul.
Lumina soarelui poate provoca arsuri ale pielii cu înroșire, umflături sau bășici. Arsurile provoacă durere și duc, de asemenea, la efecte la distanță: îmbătrânirea accelerată a pielii și un risc crescut de melanom în viitor.
Cât de frecvente sunt cancerele de piele în Polonia? Incidența anuală este de aproximativ 17 000, din care incidența melanomului este de aproximativ 3 500 pe an.
Persoanele care petrec mult timp în aer liber, cum ar fi cele care lucrează ca fermieri, silvicultori sau în industria construcțiilor, sunt cele mai expuse la razele nocive ale soarelui. Hobby-uri precum navigația, ciclismul și grădinăritul sunt, de asemenea, asociate cu o expunere crescută la soare. Nu trebuie uitat că razele soarelui ajung la piele și prin geamuri și în zilele înnorate.
Conform recomandărilor Societății Poloneze de Dermatologie, pentru a proteja eficient pielea de radiațiile UV, este necesar să:
- să vă limitați expunerea la lumina soarelui, în special între orele 10.00 și 14.00;
- purtați îmbrăcăminte adecvată: pălărie, șapcă de baseball, bluze sau cămăși cu mânecă lungă, pantaloni lungi, ochelari de soare;
- să aplicați zilnic o cremă de protecție solară UVA/UVB cu un SPF de cel puțin 15;
- folosiți o cremă de protecție solară UVA/UVB modernă, rezistentă la apă, cu un SPF de cel puțin 30 atunci când vă aflați în aer liber pentru perioade lungi de timp;
- aplicați aprox. 30 ml de cremă de protecție solară pe tot corpul înainte de a ieși în aer liber;
- repetați aplicarea cremei la fiecare 2 ore și întotdeauna imediat după ce faceți baie sau transpirați.
- Ar trebui să se facă programări regulate pentru examinări preventive ale pielii. Persoanele cu numeroase alunițe, în special, ar trebui să se supună unor examinări regulate. Dacă un semn din naștere este un motiv de îngrijorare, nu amânați. Ar trebui consultat un dermatolog sau un oncolog chirurg. În special apariția unui semn din naștere nou, de formă neregulată sau modificări ale unei alunițe existente ar trebui să determine o vizită la medic.