Prevenirea cancerului de piele prin utilizarea protecției solare face obiectul a numeroase campanii de informare. Experții ne reamintesc că în ultimii 15 ani s-a înregistrat o dublare a numărului de tumori cutanate maligne non-melanomatoase, principala cauză fiind supraexpunerea populației la soare. Este important să ne amintim că nu doar băile de soare din timpul vacanțelor de vară cresc riscul de a contracta boala, ci și simpla expunere la soare, de exemplu, într-o grădină sau pe câmp.

Cancerul de piele este cea mai frecventă tumoră malignă la persoanele albe. Printre cele mai frecvente se numără carcinomul bazocelular și carcinomul cu celule scuamoase. Acestea sunt cauzate de o proliferare anormală, excesivă a celulelor epidermice. În peste 90 la sută din cazuri, apariția lor este rezultatul direct al radiațiilor ultraviolete (UV). Sursele de radiații UV includ soarele și solariile. Din păcate, există încă multe persoane care nu sunt conștiente de nocivitatea expunerii la aceste surse de radiații.

Incidența cancerului de piele apare mai ales la adulți, în special după vârsta de 50-60 de ani, dar este posibilă și o apariție mai timpurie. În Polonia, se estimează că numărul de cazuri este de aproximativ 40-50 000 pe an. Cele mai multe cazuri sunt înregistrate în rândul persoanelor care lucrează în mod profesional în aer liber. Printre acestea se numără fermierii, pomicultorii, grădinarii, pescarii și lucrătorii din construcții. De asemenea, petrecerea timpului liber în aer liber, ca în cazul deținătorilor de solarii sau al persoanelor implicate în anumite tipuri de sport, este asociată cu un risc mai mare de cancer de piele. Pentru a contracara acest lucru, este important să protejăm pielea de soare. Persoanele cu pielea albă, care se arde ușor la soare, au nevoie de o protecție specială.

Cum îmi protejez pielea de soare? Principiile de bază ale fotoprotecției, conform Societății Poloneze de Dermatologie, sunt:

  • limitarea șederii în aer liber, în special între orele 10.00 și 14.00;
  • purtarea unei pălării, a unei șepci de baseball, a unei bluze sau cămăși cu mâneci lungi, a unor pantaloni lungi, a unor ochelari de soare;
  • aplicarea zilnică a unei creme de protecție solară UVA/UVB cu un SPF de cel puțin 15;
  • utilizarea unei creme de protecție solară UVA/UVB hidrofugă cu un SPF de cel puțin 30 în timpul expunerii prelungite în aer liber;
  • aplicarea repetată a cremei la fiecare 2 ore și întotdeauna imediat după baie sau transpirație.
  • Autoobservarea este, de asemenea, o parte importantă a prevenirii cancerului, prin verificarea pielii pentru leziuni noi și observarea celor anterioare. Autoobservarea ar trebui să aibă loc cel puțin o dată pe lună, deoarece cu cât cancerul este detectat mai devreme, cu atât cresc șansele de vindecare cu succes.

Ca măsură preventivă, orice anomalii și trăsături îngrijorătoare pe care le observați trebuie raportate medicului dumneavoastră. Un medic specialist dermatolog sau chirurg oncolog efectuează un examen dermoscopic ca primă etapă a diagnosticului, iar apoi se prelevează o probă (așa-numita biopsie), care este supusă unui examen histopatologic. În cele mai multe cazuri, tratamentul constă în îndepărtarea chirurgicală a leziunii cu o marjă de țesut sănătos. Depistarea precoce a cancerului de piele, atunci când dimensiunea este mică, facilitează îndepărtarea chirurgicală. Este posibil ca acest tratament să nu fie posibil în cazurile de boală avansată sau din cauza localizării tumorii. Se încearcă atunci alte metode de tratament.

By AndreiD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *