Melanomul este cel mai malign dintre toate cancerele de piele. Acesta poate apărea și pe membranele mucoase și în globul ocular. Se caracterizează printr-o creștere rapidă și prin capacitatea de a forma timpuriu și numeroase metastaze. Depistarea și îndepărtarea chirurgicală într-un stadiu incipient oferă șansa unei vindecări cu succes.
Din păcate, incidența melanomului a crescut semnificativ în ultimii ani. Apariția acestui cancer poate apărea la orice vârstă. Cea mai mare incidență se înregistrează în rândul adulților cu vârste cuprinse între 35 și 49 de ani și al celor cu vârste cuprinse între 60 și 74 de ani. Diagnosticarea melanomului într-un stadiu incipient este crucială pentru prognosticul pacientului. Cu cât cancerul este mai avansat, cu atât șansele de vindecare sunt mai mici.
Controalele regulate, adică examinările anuale ale neviilor la un dermatolog sau la un oncolog chirurg, pot permite diagnosticarea melanomului într-un stadiu incipient. Care sunt beneficiile unui diagnostic precoce? Permite o rată de vindecare aproape completă de până la 97%. Pentru a obține rezultate atât de bune, este important să se cunoască principiile de prevenire a melanomului și, în caz de suspiciune, să se consulte cât mai repede un specialist.
Persoanele care petrec mult timp în aer liber din cauza muncii lor (de exemplu, marinarii, agricultorii, industria construcțiilor) sau a hobby-urilor (de exemplu, ciclism, grădinărit) ar trebui să acorde cea mai mare atenție stării pielii lor. Utilizarea paturilor de bronzare este, de asemenea, un factor de risc important pentru cancerul de piele. Persoanele cu pielea albă, care este ușor afectată de arsuri, necesită, de asemenea, o atenție specială.
Ca măsură preventivă, trebuie să se verifice sistematic modificările alunițelor vechi sau nou formate, iar orice anomalii și trăsături îngrijorătoare constatate trebuie raportate medicului.
Se recomandă ca, în timpul autoexaminării nevilor, să se acorde atenție celor cinci trăsături caracteristice ale melanomului, denumite „Melanoma ABCDE”. Acestea sunt:
- Simetrie A – un nev cu o culoare/formă neregulată;
- B- margini zimțate – un nev ale cărui margini nu sunt netede, care nu este rotund/ovale;
- C- culoarea roșie, neagră, neuniformă a semnului de naștere;
- D-dimensiunea mare – un nevus cu o dimensiune de peste 5 mm;
- E-evoluție – un nev în care apar modificări într-o perioadă scurtă de timp, se mărește, se ridică deasupra suprafeței pielii, provoacă mâncărimi sau alte plângeri
Medicul specialist dermatolog sau chirurg oncolog în prima etapă a diagnosticului efectuează un examen dermoscopic (mărire de 10 ori) sau un examen videodermatoscopic (mărire de 20-100 de ori) care îi permite să vadă anomaliile structurii aluniței înainte ca acestea să devină vizibile pentru pacient. Echipamentul dermatoscopic emite un tip special de lumină care face posibilă vizualizarea leziunilor nu numai la suprafață, ci și sub epidermă. Acest tip de examinare este nedureroasă și neinvazivă.
Într-o etapă ulterioară, se recomandă îndepărtarea chirurgicală a leziunii suspecte (așa-numita biopsie). Probele de leziune sunt trimise la laborator, unde sunt evaluate la microscop de către un patomorfolog. O biopsie este singura metodă sigură de a pune diagnosticul de melanom.
În ultimii ani, rezultatele pacienților s-au îmbunătățit datorită dezvoltării unor noi metode terapeutice. Tratamentul chirurgical, tratamentul cu țintă moleculară, imunoterapia și radioterapia sunt opțiuni terapeutice care pot fi propuse pacientului de către medic. Este important de reținut că stadiul bolii este important pentru alegerea metodei de tratament. Cel mai frecvent tratament pentru melanom este intervenția chirurgicală. Cu cât cancerul este depistat mai devreme, cu atât șansele de succes ale tratamentului sunt mai mari.